Wegetarianizm staje się coraz bardziej popularny także w Polsce. Nie zgadzając się na cierpienie zwierząt, wegetarianie rezygnują z jedzenia mięsa, a na ich talerzach pojawia się znacznie więcej warzyw, które stanowią podstawę ich diety. W obliczu tych okoliczności zastawienie świątecznego stołu fantastycznymi daniami niektórym wydaje się sporym wyzwaniem. Jednak wegetariańskie święta mogą być równie pyszne, jak te tradycyjne.

Początkującym wegetarianom ułożenie świątecznego menu może sprawiać trudności, bo trudno sobie wyobrazić wigilijny stół bez karpia czy ryby po grecku. Plusem wigilii w duchu wege z pewnością będzie to, że serwowane dania będą mniejszym obciążeniem dla żołądka niż te tradycyjne, bo to z ich trawieniem organizm człowieka miewa często problemy. Proponujemy więc wegetariańską wersję wigilijnych dań, które zachwycą także tradycjonalistów.

Wigilijny barszcz i uszka w niemal niezmienionej w formie

Wegetariański barszcz czerwony smakuje równie dobrze, jak ten tradycyjny, z tym że używa się tylko wywaru warzywnego. Pokrojone w grube talarki buraki gotuje się więc z warzywami i odrobiną oleju rzepakowego, sosu sojowego i innych tradycyjnych przypraw. Gdy wszystkie warzywa będą gotowe, do wywaru warto dodać nieco zagęszczonego soku buraczanego i odrobinę soku jabłkowego lub kompotu z jabłek. Całość oczywiście należy doprawić do smaku.

Uszka w zasadzie niczym się nie różnią od tych tradycyjnych. Wegetarianie również przyrządzają farsz z samych grzybów, najlepiej tych leśnych lub z kapusty z grzybami.

Pierogi i kapustą z grochem

Choć ciągle wiele osób czeka na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, to być może warto tym razem z nich zrezygnować i wprowadzić do świątecznego menu iście wegetariański przysmak, jakim są pierogi z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorami. Ciasto na pierogi robi się tradycyjnie, ale to farsz czyni z nich prawdziwy, kulinarny hit.

Pierogową nowość warto zrównoważyć tradycyjną kapustą z grochem, którą przyrządza się według przepisu znanego od lat. Namoczony dzień wcześniej groch należy ugotować do miękkości, bez soli. Osobno przygotowuje się kiszoną kapustę, którą gotuje się przyprawioną laurowymi liśćmi i zielem angielskim. Na koniec oba składniki należy połączyć i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Wegetariańskie „prawie ryby”

Najciekawiej jednak przedstawiają się dania „prawie rybne”. Wegetarianie ponoć najbardziej tęskniąc za smakiem ryb, wymyślili potrawy do złudzenia przypominające rybne przysmaki. Jednym z nich jest potrawa imitująca uwielbianą rybę po grecku. Podstawą dania nie jest oczywiście ryba, tylko gotowe kotlety sojowe, które gotuje się w wodzie z dodatkiem przypraw i cebuli. To one będą pełnić w daniu funkcję ryby. Warzywa i sos przygotowuje się identycznie jak do tradycyjnej ryby po grecku.

Inną rewelacją wegetariańską jest tak zwana „seleryba”, a rybę zastępuje się selerem i arkuszami nori. Przygotowanie dania nie jest trudne. Selera kroi się w centymetrowe plastry. Warzywny bulion gotuje się razem z wodorostami nori i tradycyjnymi przyprawami takimi jak: ziele angielskie, liście laurowe i kolendra. Gdy bulion się zagotuje, wrzuca się do niego plastry selera, a całość musi bulgotać aż do miękkości selera. Następnie należy wyjąć i ostudzić zarówno seler, jak i arkusze nori. Kolejnym krokiem jest oprószenie selera mąką, zawinięcie w kawałki nori i obsmażenie ich na patelni. Z pewnością seleryba stanie się kulinarnym przebojem wegetariańskiej wigilii.