Składniki

  • 160 g mąki pszennej BIO VILLAGE
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli RUSTICA
  • 50 g masła LES CROISES
  • 2 jajka POLSKA KURKA
  • 270 ml mleka
Dodatkowo:
  • 2 opakowania łososia wędzonego RONDE DES MERS
  • 1 opakowanie ricotty LES CROISES
  • świeża rukola
  • świeży koperek
  • ogórek zielony
  • rzodkiewka
  • cytryna

Sposób przygotowania

  1. Mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Odstawić na 5 – 10 minut.
  2. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą, sztywną pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Nakładać ciasto do gofrownicy i piec około 3 – 4 minut.
  3. Na upieczone gofry ułożyć po dwie łyżki ricotty, plastry wędzonego łososia, plasterki ogórka, rzodkiewki, udekorować świeżą rukolą i koperkiem.