Składniki

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • ¼ szklanki bułki tartej TABLIER BLANC
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz RUSTICA
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku RUSTICA
  • ½ cebuli
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • 3 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 1 szklanka śmietanki 30% BIO VILLAGE
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon RUSTICA
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  Do podania:
  • konfitura z żurawiny
  • ziemniaki

Sposób przygotowania

  1. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać  1 łyżkę oliwy i przez kilka minut podsmażać cebulę na małym ogniu. Ostudzić.  W dużej misce połączyć razem mięso, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek granulowany oraz przestudzoną cebulę.
  2. Z masy ulepić małe pulpety. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła. Smażyć pulpety z obu stron na złotobrązowy kolor.
  3. Na tę samą patelnię dodać 4 łyżki masła i mąkę, mieszać aż masa zbrązowieje. Powoli dodawać bulion i śmietankę. Gdy składniki połączą się, dodać musztardę i sos Worcestershire. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu przełożyć pulpety. Gotować kilka minut. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Serwować z ziemniakami i konfiturą z żurawiny.