Składniki

  • 1 kg wołowiny
  • 2 cebule
  • 5 łyżek oliwy  z oliwek RUSTICA
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 5 pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego TURINI
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 liście laurowe RUSTICA
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego NID D’ABEILLE
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  Do podania:
  • Kuleczki ziemniaczane POM’LISSE

Sposób przygotowania

  1. Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Wołowinę pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli i smażyć do momentu, aż z każdej strony zrobi się brązowa. Wlać wino, wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 15 minut.
  2. Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Przyprawić rozmarynem i cynamonem. Dorzucić liście laurowe. Posłodzić miodem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 40 minut.
  3. W międzyczasie obrać marchewki i pietruszkę. Pokroić na plasterki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, oprószyć solą i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Następnie warzywa przełożyć do wołowiny w pomidorach, delikatnie wymieszać i wszystko razem podgrzewać jeszcze przez chwilę.
  4. Kuleczki ziemniaczane przygotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z wołowiną.